Едрият бизнес печели най-много от закона за енергетиката

ЕРП-тата вече ще ни уведомяват, ако потреблението расте твърде много. Остър спор в парламента и взаимни обвинения в лобизъм предизвикаха част от промените в Закона за енергетиката, които вчера бяха приети окончателно на второ четене от Народното събрание. Поправките предвиждат големите консуматори на ток да бъдат подпомогнати заради ползвания от тях по-скъп ток. Бизнесът от години настоява за това и най-вече за компенсиране на фирмите, които работят за износ, вестник „Сега“.

По какъв точно начин ще бъдат дотирани фирмите, все още не е ясно. Не се знае и колко ще струва това, както и точно кои предприятия ще могат да се възползват от компенсацията. Това ще бъде изяснено с наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници, която ще бъде подписана от министрите на икономиката, на енергетиката и на финансите.

От БСП посочиха, че няма разчети как ще бъде разпределена тежестта между останалите потребители. Не е ясно и дали тази поправка няма да доведе до нова наказателна процедура срещу България заради нерегламентирана държавна помощ. От левицата настояха компенсациите да бъдат обвързани с ангажимент на фирмите за енергийна ефективност и нови работни места.

Според Жельо Бойчев от БСП промените „изглеждат лобистки“ и направени в полза на определени компании. Той цитира данни на Евростат, според които у нас цената на тока и за потребители, и за фирми е най-ниската в ЕС. Колегата му – Георги Кадиев беше още по-остър. Той все пак декларира конфликт на интереси заради съпругата си, която е търговец на електроенергия, но настоя подкрепата да бъде както за големите, така и за малките фирми и за битовите потребители на електричество.

Според председателя на енергийната комисия Делян Добрев опасност за наказателна процедура няма, защото след изготвянето на наредбата за подпомагане на бизнеса тя ще бъде съгласувана с Брюксел.

Депутатите приеха също държавният регулатор вече да се нарича само Комисия за енергийно и водно регулиране, а членовете му да се гласуват от парламента. Досега комисарите се избираха от Министерския съвет. Ще бъде увеличен и техният брой – членовете на КЕВР вече ще са девет, а не както досега – седем души. Решенията ще бъдат вземани в два състава – за енергетика и за ВиК сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *