И Сноудън като Клинтън: заработил за каузата над 200 000 долара от хонорари

Оказа се, че и бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън може също добре да припечелва от публични изяви, както правят семейство Хилари и Бил Клинтън.

Известно е, че той избяга от родината си Съединените щати и получи убежище в Русия, където започна да разкрива мащабите на престъпния американски електронен шпионаж, припомниха от ТАСС. Според защитника на Сноудън Бен Уизнър над 200 000 долара за миналата година е получил Сноудън от хонорари за лекции и речи, произнесени от него пред различни американски обществени организации и институции чрез видеоконферентна връзка. Например за лекция пред университета на щата Колорадо ексагентът Сноудън е получил хонорар от 56 000 долара, което е около една осма от заплатата на американския президент.
Адвокатът на Сноудън Бен Уизнър е категоричен, че няма нищо притеснително, а и още по-малко осъдително в това, че неговият клиент си изкарва прехраната, като говори пред глобална аудитория по такива теми като следенето и демокрацията. Разбира се, ако Сноудън не е капацитет в тази материя, който друг ще бъде, та нали познава много добре кухнята на американския шпионаж, целите и методите на действия, които покриват всички кътчета на планетата, чрез които се  подслушват и следят всички политически и държавни лидери в света.
Адвокатът на Сноудън не забрави да увери, че клиентът му не цели да трупа богатство от тези публични изяви и за всички доходи той ще заплати и съответните данъци, но по-важното е обществеността да разбере опасностите, които крият подобни практики на САЩ.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *