ЕИБ избра първите четири проекта по плана Юнкер

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) съобщи днес, че е определила първите проекти, които ще бъдат финансирани по инвестиционния план за 315 милиарда евро (т. нар. план Юнкер), целящ да увеличи растежа и заетостта в ЕС, предадоха ДПА и БТА.

Според плана ЕС предоставя 21 милиарда евро като гаранции за частни инвестиции в инфраструктурни проекти, които преди това са били преценявани като твърде рискови. Целта да се даде тласък на затруднената европейска икономика.

ЕИБ обяви финансиране в размер до 300 милиона евро за четири проекта: разширяване на летище в Хърватия; изграждане на 14 центъра за здравни грижи в Ирландия; испансканаучно-изследователска инициатива в здравната сфера; и работа в областта на промишлените иновации в Италия.

„Стимулирането на нови инвестиции в тези и още много проекти е жизнено важно за засилване на конкурентоспособността на Европа“, коментира в изявление директорът на ЕИБ Вернер Хойер.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен приветства „фантастичната новина“. Инвестиционният план, който трябва да бъде одобрен от Европейския парламент, еключов проект на ЕК, предложен след смяната на ръководството през ноември, припомня ДПА.

Вчера Комисията съобщи, че Полша ще участва в инвестиционния план на председателя Жан-Клод Юнкер с 8 милиарда евро – колкото Франция, Германия и Италия.

Полша е шестата страна членка на ЕС, която се включва в инвестиционния план, след Германия, Испания (1,5 милиарда евро), Франция, Италия и Люксембург (80 милиона евро).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *