Екзекутираха двама съратници на Саддам

Бившият шеф на разузнаването Барзан ат Тикрити и бившият ръководител на Революционния съд Ануар Ал Бандер са били обесени рано тази сутрин

15.01.2007

Двама съратници на Саддам Хюсеин са били обесени рано тази сутрин, съобщи иракската държавна телевизия „Ал Иракия“, позоваваща се на правителствен източник.

Бившият шеф на разузнаването Барзан ат Тикрити, който е доведен брат на екзекутирания иракски президент, и Ануар Ал Бандер, бивш ръководител на Революционния съд, бяха осъдени на смърт заедно със своя лидер за убийството на 148 шиити след покушение срещу президентския кортеж през 80-те години.

Двамата бяха едни от най-близките сътрудници на Саддам, който беше обесен сутринта на 30 декември, първия ден от мюсюлманския празник Ейд ал Адха.

Изпълнението на присъдите на Ат Тикрити и Ал Бандер беше отложено до края на празника, а след това отлагано още няколко пъти.

Те трябваше да бъдат обесени заедно със Саддам, но датата на екзекуцията им бе изместена, за да може бившият иракски президент да бъде екзекутиран в „специален ден“, обясни съветникът по националната сигурност Муафак ар Рубаи.

Веднага след новината говорителят на Белият дом Скот Стенцел заяви, че Ирак е суверенна страна, чиято съдебна система е в правото си да осъди онези, които са отговорни за жестоки престъпления срещу човечеството.

Стенцел добави, че не знае дали президентът Буш е бил информиран за изпълнението на присъдите.

Руското външно министерство обаче подчерта, че екзекуциите не спомагат за стабилизиране на ситуацията в тази страна.

Според нас само започването на широк общоиракски диалог с участието на всички политически и етнорелигиозни групи и с подкрепата на съседните страни, включително Сирия и Иран, може да доведе до нормализиране на ситуацията в Ирак, каза говорителят на ведомството Михаил Каминин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *