Екземите известяват за скрити болести

Всеки десети четвърти у нас в някакъв момент от живота си е страдал от обриви, лющене, възпаление, дори кървене на кожата, показват данни на Дружеството по дерматология. Така е и сред жителите на всички останали страни в Европа, САЩ и Канада. Тези състояния се наричат екземи и са в резултат на недобрата работа на различни органи и системи. Казано с други думи, те са издайникът на скритите болести.

 

Значително по-висок е процентът на страдащите от тях в Африка и Латинска Америка, но там, тези състояния се появяват предимно в резултат на лошата хигиена и външни замърсители.

Екземите са мокри, сухи и пълзящи. Мократа се изразява със зачервяване и оток на кожата.

По нея се образуват пръснати или разположени едно до друго мехурчета с бледорозов или тъмночервен цвят, които понякога нагнояват. При пукването жълтеникавата течност изтича и се образува коричка. Този вид екзема е придружена с парене, болка и силен сърбеж. Тя засяга дори окосмените части по тялото. Когато тя е по цялото тяло, се нарича пълзяща.

Сухата екзема обикновено е в резултат на работа с химикали. Първоначално се проявява със ситни пъпки по цялото тяло, което може да обърка някой, който не е прекарвал шарка като дете. Сърбежът е по-слаб, но сухата кожа се нацепва, а образувалите се малки цепнатини са отворени врати за различни бактерии.

За разлика от сухата, мократа екзема често пъти е израз на зараждаща се скрофулоза, камъни в бъбреците, диабет, затлъстяване и стомашно-чревни заболявания. Тя е типичен белег за критическата възраст, при бременност и преждевременно спиране на менструацията, информира monitor.bg.

Дерматолозите са единодушни, че преди или наред със започване на медикаментозно лечение, трябва да се спазва и промяна в режима на храненето, за да се очисти организмът от токсините или попаднали в него свободни радикали. Това става с диета без месо, яйца, кафе, шоколад, какао и черен чай. Хлябът трябва да е черен, но без зърна, за да не провокират допълнителен сърбеж. Препоръчват се повече зеленчуци, но по-малко плодове, особено червени, тъй като повечето от тях благоприятстват екземата.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *