Екологичните инвестиции са алтернатива за финансовия свят в криза

В днешния свят не всичко е под влияние на икономическата криза. В света на финансите съществува и радостният цвят на зеленото. Той е свързан с широко разбираемото понятие CSR (Corporate Social Responsibility), или обществено отговорен бизнес, а същои снеговата разновидност SRI (Social Responsibility Investment), което може да се преведе като социално-отговорно инвестиране. Милтън Фридман, нобелист и създател на монетаризма, изказал някога мнението, че „the business of business is business”.Днес обаче може да се спори с това твърдение. XXI век донесе изменение в отношението на бизнеса към равномерния развой на икономиката, както и вземането предвид при своето развитие на етично-екологични принципи. Всяко предприятие съществува в среда на конкурентни предприятия, инвеститори, клиенти, държавната администрация и е длъжно да се стреми към създаване на своя портрет в приятелска към него среда.Не трябва да се забравя, че основен критерий за инвестирането на средства от всеки инвеститор е очакваната печалба, а вътрешното удовлетворение може да бъде най-много определено като добавена страна на инвестирането. Защо да не пробваме да съединим тези два момента? Защо загрижеността за природата да не стане един от основните причини, поради които си заслужава да се инвестира?Актуалната ситуация, свързана с околната среда, е в текущо развитие. Браншовете, свързани с възобновяеми източници на енергия, икономиката, свързана с водните ресурси и отпадъците, създават идеални перспективи за развитие, а след тях идва и перспективата за печалба. Очаква се динамичен ръст на тези три сектора от икономиката. По-големият ръст на консумация ще донесе и ръст на отпадъците.

На тази динамика на растеж трябва да отговорят предприятията, свързани с ютилизацията на отпадъци, рециклирането и икономиката на ВиК отпадъците. Водата е най-разпространената субстанция, а се очаква да стане дефицитна стока. Днес вече са видими големият растеж на фирмите, действащи в дистрибуцията на вода, водната инфраструктура, както и нейната многократна употреба. Един от най-силно развиващите се сектори на икономиката е този на на възобновяемите енергийни източници. Стойността на инвестициите в биогорива, биомаса, слънчева енергия, водна, вятърна и геотермална енергия през 2007 г. достигна 94 млрд. долара в световен мащаб, което е ръст от около 25% на годишна база.

Печалбата от инвестирането в екологична енергия е окуражаваща. Досегашните ефекти се виждат в ръстовете, които имат индексите на етично-екологичните дружества като BNP Paribas Global Waste management, BNP Paribas Global Energy Efficiency, BNP Paribas Global Renewable Energy и други. Ако сте инвестирали на световните борси в тези индекси в периода 2004-2008 година, е можело да постигнете доходност от 75%, което е повече от бенчмарка на фирмите, котиращи се на развитите пазари и по-малко единствено от ръста на т.нар. развиващи се пазари.

Ето защо в периоди на криза един от секторите, в които трябва да са насочени инвестициите, е екологията. Той е секторът с най-малка добавена стойност в краткосрочен период от време, но в дългосрочен период е най-стабилен откъм ръст и печалба, което го поставя най-напред в скалата на доходоносното предприемачество.

Затова не трябва да се учудваме на ориентирането на много от големите бизнесмени в България и Пловдив към екологичния бизнес с отпадъци.

Дошло е времето може би и за формирането на инвестиционен фонд, който да се котира на БФБ с насоченост на инвестициите именно в екологични проекти. Този фонд може да поеме голяма част от свободните средства на пенсионни фондове, които имат дългосрочен взор на инвестиране. Например в САЩ от 1995 до 2008 г. е отчетен ръст от 324% на стойността на активите, инвестирани в такива екологични фондове – от 639 млрд. до 2,71 трлн. долара.

Въпреки присъщите за фондовия пазар разнопосочни движения трендът на този тип инвестиции не намалява драстично. На полския фондов пазар се котира фондът на Fortis bank под наименованието „Fortis L-Fix Зелен бонус”, който инвестира в 18 международни акционерни дружества, чиято дейност е свързана с алтернативна енергия като продукцията на биогорива или слънчева енергетика. Други подобни инвестиционни фондове на този най-развит фондов пазар в бившите социалистически страни са фондовете с наименования „Инвестиции в климатични промени” или „Алианц Акции Екотрендове”. Последният споменат субфонд инвестира в предприятия, занимаващи се с чисти технологии.

Постоянно наблюдаваме нарастване на етично-екологичните инвестиции, защото никой предприемач не иска името му да се свързва с инвестициите и печалбата от търговия с оръжия или тютюневия бизнес. Никой не иска да му се лепне прозвището „замърсител на околната среда”.

По такъв начин зеленият цвят в бизнеса може да престане да се свързва само с „зелените” еколози, а да се прероди в синоним на грижа на света на финансите за околната среда.

Материалът еразработен от teodorb, автор в категория Бизнес на Blog.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *