ЕКОФИН одобри пакет от мерки на ЕК относно сферата на услугите и облагането с ДДС

Европейската комисия изрази задоволство от решението на ЕКОФИН да одобри въвеждането на нови правила относно осигуряването на услуги и облагането с ДДС. Мерките са продължение на политическото споразумение за три законопроекта за ДДС, които бяха приети на 4 декември 2007 година.

От 1 януари 2010 година бизнес услугите между търговци и производителите ще бъдат облагани с данък там, където се намира получателят на услугата. При телекомуникационни, телевизионни, радио и електронни услугите мярката ще влезе в сила от 1 януари 2015 година. Що се отнася до услугата, извършвана по линията търговец – потребител, облагането с данък ще става на мястото, където се намира търговеца. Има и някои изключения от правилата – например когато става въпрос за услуги в областта на ресторантьорството, кетъринга, наемането на транспорт, културни, спортни, научни и образователни мероприятия, както и телекомуникационни, телевизионни, радио и електронни услуги.

Също от 1 януари 2010 година ще бъде въведено възстановяване на ДДС по електронен път в страните-членки на ЕС, където тази опция все още не е достъпна. По този начин процедурата ще се олекоти и ще допринесе за развитието на вътрешния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *