Експерти от МВФ започват редовния преглед на българската икономика

Експерти от Международният валутен фонд /МВФ/ ще стартират редовния преглед на българската икономика. Мисията ще работи в страната до средата на месеца и се ръководи от Реза Бакир.

В рамките на това изследване консултантите  ще имат срещи с представители на финансовото министерство, БНБ и неправителствения сектор. Това е първата мисия на фонда след стрес тестовете в банковата система. Резултатите от тестовете отчетоха известна устойчивост на банковата ни системаа, като при две от българските банки бе констатирана нужда от увеличаване на капитала, но това ще трябва да стане без намесата на държавата, а със собствени стабилизационни програми.
С парите, подготвени за буфер при евентуални проблеми след поуките с КТБ, би трябвало България да не прибягва до искания за нов дълг от международните пазари. В момента се подготвят оценките на застрахователите и пенсионните дружества, а в края на миналата седмица Комисията за финансов надзор /КФН/ зачерта от списъка на одиторите една от компаниите поради неверни и дори фалшифицирани данни в подадените документи за участие.
Кольо ЗЛАТАНСКИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *