Експерти подготвят стандартите и за месните продукти

Месните продукти също ще подлежат на проверки по отношение на качеството вероятно от средата на август. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов пред Нова телевизия. Експерти подготвят нормативна база по отношение на месните продукти. Той обясни, че заповедта за тях ще бъде издадена в средата на юли и отново ще бъде даден едномесечен срок, за да могат производители и търговци да се съобразят с изискванията.
Съгласно Българския държавен стандарт например не може да се слага соя повече от 3 процента, или пък някакви такива заместители. В момента са правени изследвания и има до 70 процента соя, останалите добавки са примерно кожички, пратове, мазнини и всъщност всичко, но не и месо. Затова работи се в момента, експертните екипи подготвят тази нормативна база, която ние също ще предложим на потребителя, каза министърът.
Найденов каза, че по отношение на качеството на хлебните продукти се водят разговори с Асоциацията на хлебопроизводителите, по отношение на сладкарската промишленост също. Тръгнали сме в тази посока и каквото и да ни струва, ние ще го направим. Надявам се потребителите да го оценят, каза министърът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *