Експерти: Правителството прави картели и вдига цените

Това коментира председателят на Съвета на НС на БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова.
Социалистите заявиха, че не приемат картелния подход, който предлага министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, водещ до договаряне между големите търговски вериги за цените. Този подход е незаконен и не предлага трайно решение нито за земеделските производители, нито за българските граждани.
Цените на продоволствените храни продължават да растат, обясни председателят на съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони в БСП Светла Бъчварова.
„Управляващите се съгласиха, че цените на продоволствените стоки се повишават, но ситуацията се влоши в рамките на една седмица именно заради тези странни, неадекватни и изключително грешни мерки, които бяха предложени на обществеността и популяризирани. А те се заключаваха в три неща: първо – проверки, след това замразяване на цени на десет продукта, след това пак проверки. Резултатът е плачевен“, категорична е Бъчварова.
Сред мерките, които социалистите предлагат на земеделското министерство за стабилизиране на сектора, е осигуряване на финансов ресурс за българското животновъдство. „Пакет за българското животновъдство – осигуряване на финансов ресурс, субсидии или кредити, за да могат те да си осигурят фуражите, защото тенденцията е след няколко месаца българските животновъди да нямат възможност да си осигурят тези фуражи, които са им необходими за изкарването на годината“, каза още Бъчварова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *