Експерти предлагат алтернативен бюджет

Почти три пъти по-ниски осигуровки от заложените в Бюджет 2008 предлага Институтът за пазарна икономика. Според експертите е възможен ръст на пенсиите с 25 процента при оптимизиране на публичните разходи, а в рамките на три-четири години България е в състояние да постигне до 10-12 процента икономически растеж.

Алтернативен бюджет 2008 е разработил Институтът по пазарна икономика. В него е разписана следната схема на облагане: 10 процента данък върху печалбата, 10 процента налог върху доходите, същата ставка за едноличните търговци и 10 процента осигурителни вноски, които обаче изцяло да влизат в частните пенсионни фондове. Това е една от основните разлики с проекта на бюджет за 2008 година на държавата, там е предвидено 34-процентно облагане за осигуровки.

Според Института за пазарна икономика редно е да бъде премахнат данъкът върху дивидентите, а чиновническият щат да бъде съкратен с 20 на сто. При подобна оптимизация на публичните разходи е оптимистично да се предположи 25 процента увеличение на пенсиите от догодина.

При постигане на прогнозирания ръст икономиката на страната ни може да увеличи темповете си на развитие и да достигне до 10-12 процента в близките години. Това би ни изравнило с постигнатото от балтийските републики при изравняване на доходите, получавани от гражданите на страните от ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *