Експерти: Първата причина за липса на оптимизъм е високата безработица

През 2012-та средният месечен доход ще бъде близо 780 лева, а инфлацията ще се забави до 3-4 процента.
Анализаторите очакват безработицата да остане висока – около и малко над 10 процента. Това може да създаде и политически проблеми, което да доведе до по-агресивни мерки за овладяването й.
Според председателя на агенцията Стефан Цветков, евентуално вдигане на пенсиите през настоящата година ще създаде проблем за всички останали държавни разходи. Икономиката ни ще се развива малко по-добре от планираното, но на това не бива да се гледа с излишен оптимизъм.
„Първата причина за липса на оптимизъм е високата безработица. Има основание безработицата да стои на същите високи нива, което определено ще създаде проблеми. Спадът на инфлацията също не е чак толкова добра новина за фиска, който в момента изпитва сериозни проблеми със събираемостта на данъците, и една доста ниска инфлация ще създаде проблеми с публичните приходи и съответно с публичните разходи. Така че липсата на приходи и неизбежните социални разходи, тъй като пенсиите ще трябва да започнат да се увеличават, дали тази година или от следващата независимо. Натискът върху разходите от страна на социалното осигуряване ще бъде много голям и нуждата от приходи ще нараства“, посочи Цветков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *