Експерти ще дискутират либерализацията на пазара на електроенергия

Той ще бъде открит от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Форумът ще се проведе  в хотел „Шератон“ в София. Организатори на събитието са Капитал и Институтът за Енергиен Мениджмънт (ЕМИ).
В двата дискусионни панела ще бъдат обсъдени въпросите, касаещи ценообразуването на електроенергията, факторите, които влияят върху цената на зелената енергия, и пътят към интеграцията на българската енергетика с тази на Европейския съюз. На събитието са поканени всички активни страни в процеса на либерализация на пазара, в лицето на инстутуциите, бизнеса, активния потребител и медиите – като активен медиатор в този процес.
Първият панел е посветен на вече извървените стъпки по пътя на либерализацията и бъдещите очаквания на потребителите от този процес. В рамките на втория панел ще бъде проследен приносът на всеки от участниците на пазара във формирането на цената на електричеството. Част от панела ще е посветена и на тенденциите в цените на електроенергията през следващия регулаторен период. Важна тема на форума ще бъдат също предизвикателствата пред свободния пазар на електричество и мерките, които трябва да бъдат предприети за неговото по-гладко функциониране.
„Голяма част от фирмите, които трябва да излязат на този пазар, се чувстват неподготвени и несигурни за това какво им предстои. Затова целта на форума ще бъде да представи как точно работи свободният пазар, как да се увеличат възможностите и как да се минимизират рисковете“, коментират организаторите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *