Експертна група ще следи цените на храните

Решението за създаването на новия орган за борба с високите цени беше гласувано от правителството. В експертната група ще има представители на няколко министерства, три комисии и агенцията по безопасност на храните. Според очакванията на земеделския министър Мирослав Найденов новото звено трябва да заработи в срок до три месеца.

Според решението на правителството новото звено трябва да прави експертни анализи за поява на сериозни отклонения от нормалното ценообразуване на пазара и да сигнализира към органите на НАП, МВР и Комисията за защита на потребителите. Министър Найденов не пожела да определи какво означават нормални цени в пазарна икономика, но посочи като пример, че 300 процента надценка не е нормално. Ето какво ще се случва с търговец, който слага такава надценка според министър Найденов:
„Той няма да бъде санкциониран за това, че е направил 300 процента надценка, просто ние ще покажем как се формира цената с 300 процента надценка. По никакъв начин няма да излизаме от рамките на пазарната икономика и лоялната конкуренция.“
Найденов увери, че въпреки големия мащаб на търговската мрежа, контролът ще бъде ефективен. Експертната група ще докладва пред Министерския съвет за свършената работа.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *