Експерт: Втората финансова криза вече е факт

Втората финансова криза вече е факт. Кризата започва тогава, когато се види, че има проблем и че определено състояние на нещата не е устойчиво. В случая не е устойчиво САЩ да трупат постоянно такъв огромен дефицит и да увеличават твърде много държавния си дълг, така че вече имаме криза, проблем, който трябва да се разреши. Той може да се разреши само по два начина – печатане на долари и обезценка на американската валута, загуба на статута й на световни резервни пари или сериозни бюджетни ограничения, което означава орязване на разходи за част от дейностите, вероятно и социални разходи, вероятно и военни разходи. Оттам по веригата всички, които разчитат на тези пари от федералното правителство, ще трябва да свият дейността си и да получат по-малко приходи, каза той.
По думите му – тежката дългова позиция на САЩ е факт от много време, още от началото на финансовата криза, когато правителството там пое огромни задължения и финансира с огромни дефицити различни спасителни планове и пакети за насърчаване и стимулиране на части от икономиката. Това, което се вижда, е точно същото, което се вижда в Европа, просто САЩ изглежда малко късно го осъзнават. Не можеш дългосрочно да правиш големи бюджетни дефицити, да заемаш до безкрайност и да увеличаваш държавния дълг до безкрайност. В един момент трябва да направиш някаква реформа, трябва да направиш промени в разходите и в приходите така, че те да бъдат устойчиви в дългосрочен план, това е нещо, което навсякъде важи, добави той.
Според него САЩ няма да откажат да платят по държавните си облигации, и ще намерят някакво решение на проблема макар и временно. Не смятам, че правителството ще спре да плаща по държавните облигации на САЩ. Вероятно, разбира се, ще има и други сътресения, ще има други икономии, ще има забавяне може би на плащанията към други бенефициенти на държавни средства към държавния бюджет. По-хубавата новина е, че има дебат, когато все още може да се направи нещо. Ако се изчаква още няколко години подобна фискална безотговорност, каквато наложи и последните години управлението на Буш и изцяло управлението на Обама, те щяха да се докарат наистина до положението на Гърция, смята Богданов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *