Експерт: Пазар за красиви картини винаги ще има

Търговията през аукционни къщи е нова форма на търговия. За подобен тип търговия се изискват допълнителни лицензи и най-различни условия, а тук става дума за по-различна форма на търговия. Няма значение дали една картина се продава в изложбена галерия или на аукцион. Аукционът е само определена форма за продажба, на произведения, които се предполага, че са на по-ниска от пазарната цена, на по-интересни предмети и се прави мероприятие, когато тези вещи са показани в определен ден и час и продажбата става на момента.

Какво представлява търговията на аукцион

Аукционната търговия по принцип е много разпространена в цяла Европа и то от над два века вече, например при “Сотбис” и “Кристис”. У нас обаче този тип търговия е нова и предизвиква друг тип емоция, която на моменти е необяснима. Това обясни пред Econ.bg собственикът на аукционна къща “Виктория” Павел Тодоров.

Единствената разлика между купуването на определена картина от галерия и от аукционна къща е в това, че в галерията картините имат фиксирана цена. Ако търговеца е преценил, че вещта е твърде интересна, тогава той може да я пусне на аукцион и тогава тя започва да се продава под пазарната цена и може да достигне пазарната цена или ще я надхвърли.

Подготовката за един аукцион обаче трая няколко месеца. След което продажбата се извършва в рамките на една вечер и то не на едно произведение, а на 50-100 такива.

Предимства от закупуването на предмети на изкуството от аукционни къщи

Има много предимства, но едно от най-важните е, че аукционът предлага винаги произведения на изкуството на по-ниска от пазарната цена. Обикновено става дума за около 20% по-малко от определената пазарна цена на предмет. Такава е и логиката на световните аукционни къщи, за последните 20 години.

Колко пари отделят българите за скъпи произведения

В страната ни не се продават на аукциони много скъпи картини. “Поне при мен по-скъпи картини от 10-15 хил. лв. не са достигани”, посочва Тодоров като допълва, че лошото в случая е, че цените на произведенията на изкуството за съжаление у нас са доста ниски. Дори на големи имена като Владимир Димитров – Майстора и Дечко Узунов не надминават 15 хил. лв.

Как се отразява кризата на търговията с аукциони

Много хора заради кризата са продавали различни произведения на изкуството, които са притежавали. Същото е станало и с много колекционери, които са се лишили от част от произведенията си или са редуцирали колекциите си. Това обаче се отразява негативно на пазара, защото се появяват повече произведения на пазара, цените падат, естествено в икономическа криза няма как цените на ценните произведения няма как да растат нагоре.

Така се стига до парадокса, че независимо от повечето работа за аукционите покрай кризата, те не печелят от нея. “Има повече работа за по-малко пари. Това е абсолютен факт”, обяснява Тодоров и обяснява, че хората купуват произведения на изкуството, когато са във финансов подем и когато всички други въпроси са решени. Много е трудно да купувате произведения на изкуството, когато не сте решили другите си битови и бизнес въпроси. Кризата влияе много силно върху пазара на произведения на изкуството, посочва Тодоров.

Традиции в аукционните къщи у нас

За съжаление не може да се говори за такива традиции. Необходимо е да мине повече време, за да се случи това, защото практически аукционните се създават в страната ни от 90-те години на XX век.

Аукционите и фалшификатите

За да не попадат фалшификати в аукционните къщи има различни методи на действие. Първо минава се през селекция от собственика на аукционната къща, който преценява дали са истински или не. Освен това има експерти, свързани с определена тематика, с които търговците също се консултират. Според сега действащия закон всички произведения минават през петчленна комисия за идентификация, която също изказва становище по конкретния казус.

Независимо от оценката на експертите обаче отговорността се носи от търговеца, защото той остава първи и последен с името си за определени автори. Въпреки това във всеки момент могат да се появят проблеми с фалшификати, но те не са свързани само с българските аукционни къщи. Винаги може да се прокрадне някой фалшификат, но като цяло това са неща, които се виждат и се разбират отрано. Тъй като дали искаме или не, работата ни е публична. Рядко минават през аукционните къщи фалшификати, обяснява той.

Подобна е ситуацията с попадането на откраднати картини на аукционите. По думите на Тодоров обаче докато не бъде направен официален регистър на откраднатите картини няма как да се правят проверки за тях. “Филтъра, който се поставя между нас и клиентите е, че се попълва декларация за картината. За нейния произход. Ние носим гаранция за мястото, от където сме я взели, а оттам нататък, откъде идва произведението ние няма кака да знаем и никой няма как да знае без този регистър.

Хубавите картини на добрите автори винаги се харесват и винаги се продават добре, обобщава експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *