Експерт прогнозира още по-силен долар

Според финансовия анализатор Димо Димов ни очаква дълъг период на скъп долар, в което няма нищо лошо или тревожно.

Финансистът, цитиран от БТА, прогнозира възможно още по-голямо поскъпване на щатската валута, така че тя да се изравни по стойност с еврото. Едно евро в момента се продава за 1,1830 долара, като това е най-ниската цена на еврото от 2006 г. насам, посочи финансовият анализатор в отдел „Международни пазари“ на финансова група „Карол“.

Движението на еврото надолу е много силно. През май миналата година курсът евро-долар беше 1,40 долара за едно евро, тоест оттогава имаме около 22 цента спад, което е огромно движение за валутните пазари. Фактът, че бяха преминати важни нива, които преди това спираха спада на еврото, говори, че имаме дългосрочен тренд на спад на еврото. Не изключвам и да се стигне до паритет на двете валути, прогнозира Димов.

Движенията на валутите по принцип са циклични, обясни финансистът. От 2000 г., когато доларът беше скъп, той започна да поевтинява и до 2008 г. достигна цена от 1,6040 на еврото спрямо долара при 0,8230 цена на еврото към един долар през 2000 г., припомни Димо Димов. От 2008 г. насам досега имаше консолидация – движение на валутния курс в много широки граници между 1,640 до 1,220, отбеляза той. Тази консолидация обаче по думите му „вече се пробива“ и обикновено след това следват големи движения в курса на валутите. Независимо от глобалните явления, довели до това положение, явно е дошъл моментът доларът известно време да бъде скъп, смята Димов.

Това няма да продължи само една година, така ще бъде още поне четири – пет години, категоричен е той. Това са нормални пазарни движения, стойността на основните валути се променя циклично. Когато местната валута е евтина, това води до по-добри продажби за тези, които изнасят продукцията си, коментира Димо Димов.

Влиянието на скъпия долар върху българската икономика няма да е голямо, защото ние изнасяме основно за еврозоната, смята той. Влияние ще има по-скоро по линия на суровините (земеделски суровини, метали, петрол), чиято цена се определя в долари. Когато доларът е скъп, това значи, че суровината също се оскъпява. В същото време цените на суровините, особено на петрола, много паднаха. Обаче именно заради това, че доларът е скъп, не можем да се насладим на ниските цени на суровините, защото те се определят в долари, коментира финансистът.

Възможно е да очакваме поскъпване на вносни стоки, които се купуват в долари – бяла и черна техника, дрехи, обувки и други, но е въпрос на политика на търговците е как ще процедират. Когато например доларът пада, цената на стоките невинаги се намалява, отбеляза Димов.

Относно спестяванията на хората в различна валута, Димов посочи, че всяка една прогноза може и да не се сбъдне, но според него е разумно, ако някой има долари, да не ги продава. Ако не искате да носите рискове, дръжте спестяванията си в български лева и евро, а ако искате да поемете рискове, купете си долари със съзнанието, че може да спечелите, но може и да загубите, ако трендът на поскъпване не се окаже наистина дългосрочен, съветва Димов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *