Експерт: ФГВБ и банките ще вземат първо парите си от КТБ

Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) няма да получат парите си. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски пред БНР.
Вчера синдиците на КТБ публикуваха списък с кредиторите (депозантите) на банката. В него фигурират държавни институции и фирми, медии, партии и политици. По думите на Михайловски законът е променен така, че Фондът за гарантиране на влоговете да измести вложителите в банката. Освен това не се полагат достатъчно усилия да се съберат вземанията ѝ.

Според Михайловски като най-голям кредитор на банката Фондът има някъде около 3 млрд. 650 млн.и трябва първо те да бъдат обезщетени. След което вече е поредицата от вземания, които са обезпечени със залог, ипотека. Експертът подозира, че някои от банките ще вземат първо парите си, чак след това са вложителите.

По думите му другото странно нещо е, че в тази комисия, която е направена в парламента, и този доклад, никъде не се казва за кредитополучателите, никъде няма информация за кредитополучателите.

„Проблемът е, че много от обезпеченията и кредитите, които са били дадени на фирмите, в момента, по моя информация, тече много силен процес на изпразване на тези фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата. Така с всеки изминал ден, с вяска изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява“, каза Михайловски.

Според Михайловски има си закони и те трябва да се спазват, а не по заобиколен път да се изместват активите на дадени фирми, така че да не могат да бъдат събрани.

Подобно на Михайловски мнение изрази и съпредседателят на сдружение „Ние, гражданите“ Вера Ахундова. Тя заяви вчера, че кредиторите на КТБ няма да получат парите си заради начина, по който са подредени в списъка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *