Ексшефка на НЗОК, клиентка на прокуратурата, стана експерт в МФ

Бившата шефка на Здравната каса Жени Начева, която в момента се разследва за престъпления по служба, е назначена като държавен експерт в Министерство на финансите.
От ведомството съобщиха, че Начева работи към дирекция „Икономическо планиране и анализи“, като целта е да се използват експертните й знания, но не заема ръководен пост, предаде Дарик. Тя е назначена по Закона за държавния служител, но от министерството не уточниха дали се е случило след конкурс.

Преди дни беше обявено, че от ръководството на здравната каса се оттегля заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

През април Жени Начева беше освободена от поста директор на Националната здравноосигурителна каса по искане на прокуратурата, след като й бяхаповдигнати две обвинения запрестъпление по служба. Според Софийска градска прокуратура тя е нанесла на държавата щети за 1,6 млн. лева, като е разпоредила тези пари да бъдат преведени на три болници, на които не са се полагали. Става дума за специализираната болница “Хаджи Димитър“ в Сливен, болница „Токуда“ и ВМА.

Начева оглави Здравната каса през февруари тази година и беше предложена за поста от ГЕРБ, като кандидатурата й беше лансирана лично от финансовия министър Симеон Дянков. Преди това Начева оглавяваше бюджетната дирекция на НЗОК. С идването си на власт новото правителство обяви, че Здравната каса е била управлявана безобразно, че е в лошо финансово състояние и дори, че е източвана.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *