ЕК:Ускорено изпълнение на договорите по ИСПА в България

На дневен ред през следващите месеци ще стои ускореното изпълнение на договорите по програмата ИСПА в България, за да се повиши равнището на усвояване на плащанията, заяви Карстен Расмусен от главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия по време на заседание на Комитета за наблюдение и контрол на финансовата помощ за България, предоставяна от Кохезионния фонд.
Расмусен препоръча да продължат действията за оползотворяване на неизразходваните средства в рамките на проектите и подчерта, че България има пълната подкрепа на ЕК и международните финансови институции за постигане на желаните резултати от програмата.
До момента България има подписани 40 финансови меморандума по ИСПА за подпомагане на проекти за транспортна и екологична инфраструктура на стойност 1,53 млрд. евро. От тях 57,5%, или 880 млн. евро, са финансирани от ЕС, а останалите средства са от национално съфинансиране и финансиране от международни финансови институции. Сключените договори за обществени поръчки възлизат на 83% от стойността на проектите.
По ИСПА са завършени рехабилитацията на транзитни пътища – част III, развитието и разширяването на летище София: Лот B1, строителството на пречиствателни станции за отпадни води в Горна Оряховица, Пазарджик, Благоевград, както и строителството на депа за твърди битови отпадъци за Монтана, Русе, Севлиево, Силистра и Созопол.
Много от останалите проекти по програмата са в напреднала фаза, но от комитета посочиха, че е необходима пълна мобилизация на изпълнителите, за да бъдат доведени до успешен край. Като позитивен знак пък бе отчетено активното отношение на крайните бенефициенти към реализацията на инвестициите и доброто взаимодействие с централните власти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *