„Екшън план“ за реформи до началото на есента

До октомври България ще трябва да излезе с екшън план за критичните области, по които страната трябва да продължи да работи.

Това вероятно ще каже ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис, след като представи Доклада на Европейската комисия за напредъка на България като пълноправен член на Европейския съюз по шестте показателя от областта „правосъдие и вътрешен ред“.

Събитието ще започне с пряко излъчване на изявлението на Председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, след което Майкъл Хъмфрис заедно с министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще представят мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията, съобщиха от инфоцентъра на Европейската комисия у нас.

До края на март 2008 г. страната ни трябва да се отчете пред Брюксел за извършеното по 6-те основни направления, върху които властите трябва да концентрират усилията си през следващите няколко месеца.

Еврокомисията ще даде оценката си на реформите в средата на следващата година в нов доклад.

Засега на България няма да бъде наложена предпазна клауза за „Правосъдие и вътрешен ред“ и няма да й бъдат налагани финансови санкции, се чака още да прочете в доклада Хъмфрис днес.

Документът, който според предварителните данни ще бъде изключително строг и критичен, се очаква още да отбележи слаб и незадоволителен напредък и към всичките 6 показателя, които бяха определени през септември от ЕК като критични, като страната ще продължи да бъде наблюдавана по всеки от тях.

Европейската комисия ще продължи да следи прилагането на закона за съдебната власт и на гражданския процесуален кодекс, като резултати по тях ще трябва редовно да се докладват пред Брюксел.

България ще трябва да представи гаранции за правилното функциониране на Инспектората към Висшия съдебен съвет, комютризираната система за случайно разпределение на делата, както и последващите мерки за обучение на магистратите в етично поведение.

Страната ни ще бъде „смъмрена“ да продължи увеличението на на напредъка в разследващата част от антикорупционната рамка, като удвои усилията си за повишаване сред съдиите на разбирането за необходимостта от безкомпромисна юрисдикция в случаите на корупция по високите етажи на властта.

Европейската комисия ще продължи да изисква от България надежни статистически данни за оценка на напредъка в борбата с корупцията по високите етажи на властта, в случаи с влиятелни и известни личности и относно уличните и поръчкови убийства.

Правителството ще трябва да засили политическата си воля за изпълнение на плана за борба с организираната престъпност, като също така ще трябва да се предприемат конкретни мерки към засилване на капацитета на съдебната власт на всички нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *