ЕК: Банките да финансират фондове за защита при кризи

© Снимка:   ЕПА / БГНЕС

 
 

 

 

Европейската комисия предлага да бъдат създадени национални фондове, финансирани от банките, които да поемат разходите при бъдещи финансови кризи, вместо да се спасяват банки с пари на данъкоплатците.
И занапред ще има банки, които ще изпитват затруднения и дори ще фалират, но това не трябва да излага на риск цялата финансова система и да увеличава разходите на данъкоплатците, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние, представяйки законодателните предложения на Комисията. Те трябва да станат факт през пролетта на следващата година и имат за цел при криза властите в отделните страни да могат да реагират на възможно най-ранен етап. Заедно с надзорните органи те ще трябва да подготвят планове за възстановяване и планове за преобразуване в случай на затруднения или фалити на финансови институции.
Надзорните органи ще могат да изискват от банките да сменят ръководството си, или да се откажат от определени дейности, които крият риск за стабилността им. Предвиждат се и правомощия за преобразуване на проблемни банки – като например за придобиване на фалираща банка или компания от друга, стабилна институция, както и временно прехвърляне на целия бизнес или част от него на друга, „мостова” банка. Целта е преобразуванията и фалитите да не излагат на риск общата финансова стабилност и да се гарантира извършването на ключови финансови услуги, в това число непрекъснат достъп на клиентите до банковите им сметки. 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *