ЕК блокира обединението на Deutsche Börse и NYSE Euronext

Проверката на регулатора показа, че двете компании ще контролират 90% от глобалната търговия на деривати.
От ЕК смятат, че в Европейското икономическо пространство тяхното обединение ще доведе до квази монопол на финансовите деривати, търгувани в глобален мащаб или на борсите.
Компаниите очакваха подобен развой и по тази причина бяха предложили създаването на клирингова къща за търговията на някои категории от новите контракти на пазарите. Преценката на ЕК обаче е, че те няма да бъдат адекватни и опасенията за нарушение на законите за конкуренцията си остават.
Eurex на Deutsche Börse и Liffe, оперираща под NYSE Euronext са двете най-големи платформи за търговия с финансови деривати на Стария континент. Съответно са и най-големите конкуренти на пазара.
Обединението на компаниите майки обаче на практика ще премахне тази конкурентна среда за множество активи. Това ще наруши правата на потребителите и на европейската икономика като цяло, са част от мотивите на ЕК.
Сливането на двете борси щеше да доведе до създаването на най-голямата фондова борса в света, коменрираха финансисти. Решението на Еврокомисията се очакваше на пазарите и акциите на Deutsche Boerse във Франкфурт поевтиняха с 0,19%.
В комюникета двете борси изразяват „съжаление“ за отказа на Брюксел и заявяват намерението си занапред да развиват дейност всяка за себе си.
„Това е черен ден за Европа и бъдещата й конкурентоспособност на световните финансови пазари“, посочи главният изпълнителен директор на германската борса Рето Франчони, съобщава bTV.
NYSE Euronext  притежава борсите в Париж, Лисабон, Брюксел и Амстердам, освен Нюйоркската фондова борса. Германският борсов оператор обяви преди близо година намерението си да купи нюйоркския си конкурент за 10 милиарда долара и така да създаде най-големия борсов оператор в света, припомнят световните агенции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *