ЕК: България е изложена на нисък риск заради здравите публични финанси

Икономиките на България, Швеция, Дания, Финландия и Естония са изложени на най-нисък сред страните в ЕС, защото са имали здрави държавни финанси преди кризата и са извършили пенсионни реформи, обяви Европейската комисия днес.

Брюксел предупреди редица страни за нарастващата опасност от увеличаващия се държавен дълг, предаде Асошиейтед прес.
Икономиките на Великобритания, Испания, Гърция, Ирландия и Латвия са изложени на повишен риск, тъй като нарастващият държавния дълг може да се отрази зле на способността им да посрещнат бъдещи потребности, като изплащането на пенсии, предупреди ЕК.
Брюксел информира всички страни членки, че те не могат да разчитат на бърз икономически растеж, за да намалят дълга си, защото Европа е изправена пред проблем, който „в пъти ще окаже по-силно въздействие от кризата“.
Този проблем е застаряването на населението, при което смаляващ се брой работещи ще плащат по-големи удръжки за пенсии и здравеопазване за нарастващ брой пенсионери.
Това означава, че правителствата нямат кой знае какъв избор освен да намалят бюджета и да извършат реформи на трудовия пазар – мерки, които могат да засилят растежа.
Брюксел посочва 13 страни като високорискови, които трябва да изработят „амбициозни“ бюджетни програми за намаляване на дълга и дефицита си през идните години и да задълбочат реформите на разходите за социално осигуряване.
Това са: Великобритания, Испания, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Литва, Малта, Румъния, Словения, Словакия, Чехия и Кипър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *