ЕК: България не отговаря на критериите за еврозоната

България не отговаря на критериите за членство в еврозоната, сочи последният конвергентен доклад на Европейската комисия, представен днес в Брюксел.Една от причините е, че през последната година инфлацията е надвишила препоръчителната, като е била 1,7%.За тази година Комисията прогнозира 2,3% инфлация в България.В доклада се посочва, че БНБне е достатъчно независима, което се дължи на пропуски в закона за предотвратяване на конфликт на интереси.Освен това страната не отговаря на критерия за стабилност на цените. Посочва се също високият дефицит в бюджета, който е продължил да расте и през първите месеци на годината. Прогнозата на ЕК е, че дефицитът ще започне да се свива от средата на годината.
Естония е постигнала висока степен на устойчива икономическа конвергенция и е готова да приеме еврото на 1 януари 2011 г. Естония заслужава похвала за дълготрайния си ангажимент за поддържане на предпазлива политика, каза при представянето на доклада еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.
Останалите осем държави, за които Еврокомисията докладва на всеки две години, показват неустойчив напредък при покриването на критериите за еврозоната. Те са стабилност на държавния бюджет, ценовата стабилност, стабилността на валутния курс и конвергенция на дългосрочните лихвени проценти.

pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *