ЕК: България трябва да поддържа бюджетен излишък, дори при липса на ръст

Препоръката на Европейската комисия (ЕК) е България да продължава да поддържа бюджетен излишък, дори в условията на криза и при липса на икономически ръст, каза днес пред журналисти експертът от финансовата дирекция на ЕК Кристиан Гимерс. По думите му бюджетният излишък, освен че дава финансова стабилност, донякъде компенсира негативното влияние на високия дефицит по текущата сметка на страната.
България не се нуждае от финансова помощ от ЕС в подкрепа на платежния си баланс, каза Гимерс. По думите му в такова положение са изпаднали Унгария – която „сама си е виновна за финансовото си положение”, а също Литва и напоследък – Румъния.
ЕК не е склонна да преразгледа критериите за присъединяване на нови страни към еврозоната, с цел улесняването на изпълнението им, заяви експертът от ЕК. По думите му при присъединяване към еврозоната трябва да се следват вече установените правила, включително колективното решение за присъединяване на нови страни, иначе „може да се отслаби цялата система”.
Относно предстоящата среща на Г-20 на 2 април, финансовият експерт от ЕК коментира, че все още не се е стигнало до пълен консенсус относно бъдещите реформи на финансовата система на ЕС, тъй като „британските власти защитават интересите на лондонското Сити”, т.е. регулациите да не са големи.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *