ЕК възнамерява да хармонизира пазарите за недвижими имоти в Европа

Европейската комисия възнамерява да подобри условията на пазара на недвижими имоти в Европа чрез нови законодателни мерки, предаде EUbusiness.com. Говорител на Комисията подчерта, че мерките са били обмисляни преди американският кредитен пазар да се срине през лятото.

ЕК предлага да бъде регулирана по-добре покупко-продажбата на имоти, която се осъществява от субекти на международното частно право. Комисията набляга и на различията в европейските национални законодателства относно по-ранните плащания по жилищните ипотека. Засега Брюксел предвижда мерките да бъдат инкорпорирани в националните законодателства само по желание на съответната държава. Но ако се наложи, ЕК ще предложи да бъде създадено общо европейско законодателство, което да урегулира сектора.

„Този пакет от мерки трябва да помогне за създаването на по-ефективен и конкурентоспособен европейски пазар на недвижими имоти, който да осигурява най-добрите възможности за гражданите на ЕС“, заяви европейският комисар по вътрешния пазар и услугите Чарли Маккрийви.

Преди да бъде взето политическо решение по въпроса ще са нужни още консултации и проучвания, уточняват от ЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *