ЕК глоби пет страни за превишени млечни квоти

Европейската комисия обяви днес, че глобява Кипър, Австрия, Италия, Холандия и Люксембург за превишени млечни квоти.Превишените от тях млечни квоти възлизат общо на 348 400 тона.

В същото време говорител на Европейската комисия съобщи, че в 13 страни членки доставките на сурово прясно мляко са били поне с 5 на сто по-ниски от определените им квоти. Сред тези страни са и България, Гърция и Румъния.
През периода 2008 – 2009 година в България са доставени 797 758 тона сурово прясно мляко като квотата е разпределена между 85 899 производители, сочат данни на Европейската комисия .
Глобите за превишени млечни квоти през периода 2008 – 2009 година са над две трети (71 на сто) по-малки в сравнение с глобите, наложени през периода 2007 – 2008 година, заяви говорителят Майкъл Ман.
Междувременно днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че министрите на земеделието на ЕС ще вземат решение за въвеждане на спешни мерки за подпомагане в сектор „Мляко“ в понеделник, 19 октомври.
Найденов заминава в неделя на редовното заседание на Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Люксембург, съобщи пресслужбата на МЗХ.
Според него проблемите в млечния сектор са еднакви за всички производители в общността. Очаква се министрите да приемат увеличаване на държавната помощ на ферма „de minimis“ от 7500 на 15 000 евро, както и да започне изкупуването на млечни квоти със средства на ЕС по предложение на министър Найденов.
От ведомството припомнят свършеното от новото ръководство на МЗХ за животновъдите през последните два месеца. Сред предприетите мерки са решението на ДФ „Земеделие“ да бъдат разсрочени с една година нисколихвените кредити на животновъдите и новите целеви кредитни линии за покупката на фураж.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *