ЕК дава на България 88 млн. евро допълнителни авансови средства по програми за 2009

За 2009 г. страната ни ще получи от Европейската комисия близо 88 млн. евро за допълнителни авансови плащания по оперативни програми (ОП), съобщиха от кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева.
Предвидените за България допълнителни авансови средства, които ще играят ролята на антикризисна мярка, са в размер на 2% от общата сума за периода 2007-2013 г., с което обемът на авансовите плащания за страната ни се увеличава до 4 на сто за 2009 г.
Малко над 64 млн. евро от допълнителните средства са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а 23,71 млн. евро са по линия на Европейския социален фонд в рамките на кохезионния пакет за периода 2007-2013 г.
Допълнителните средства от Брюксел идват в резултат на политиката на Европейския съюз за предприемане на съвместни действия от страна на държавите-членки, които да дадат нов тласък на развитието на растежа и трудовата заетост, както и за укрепване на инвестициите в условията на глобалната икономическа криза, се казва в съобщението.
С увеличението на обема на авансовите плащания за България от 2 на 4 на сто страната ни ще има достатъчно финансов ресурс и няма опасност да не можем да разплащаме проектите по оперативните програми, смята Меглена Плугчиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *