ЕК: Европейските държави не защитават финансовите интереси на общността

Съгласно доклад, одобрен от Европейската комисия, страните-членки на ЕС не изпълняват задълженията си по приемане на Конвенцията за защита на финансовите интереси на европейската общност.
Повече от десет години след като Конвенцията беше подписана и три години след разширението на ЕС през 2004 година ратификацията и внедряването на „Защитата на финансовите интереси“ (PFI) в законодателството на редица европейски държави не са завършени. PFI предвижда съответните наказания за престъпления, свързани с разпределението на бюджета на ЕС във всички страни-членки.
Самата Конвенция е подписана на 26 юли 1995 година, а Първият протокол към нея е подписан на 27 септември 1996 година. Той се отнася до методите за борба с корупцията и съответните наказания за това престъпление. Конвенцията и Първият протокол към нея влизат в сила на 17 октомври 2002 година. Вторият протокол е подписан на 19 юни 1997 година (отнася се до разширяването на мерките за борба с прането на пари в ЕС), като тепърва трябва да влезе в сила.
Според официалните данни Италия все още не е ратифицирала Втория протокол, като от ЕК настояват това да стане в най-кратки срокове. Освен това всичките 15 „стари” страни-членки на ЕС не са внедрили нормите в националните си законодателства. Четири от държавите-членки на ЕС, които се присъединиха през 2004 година (Чехия, Унгария, Малта и Полша), не са приели нито един от PFI инструментите, въпреки ангажимента, който са поели в Актовете си за присъединяване към ЕС. Естония също трябва да приеме единия протокол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *