ЕК е готова с цялостната енергийна стратегия за Евросъюза

Европейската комисия вече е готова с цялостната енергийна стратегия за страните от ЕС. Комисията беше натоварена от лидерите на общността да изготвят документа с цел минимизиране на рисковете за съюза на фона на кризата в Украйна.

В новата стратегия, която трябва да бъде разгледана от Съвета на ЕС на 26-27 юни, не се залага на сензационни мерки и донякъде повтаря до болка познатите – диверсификация на маршрутите и източниците, пълно изграждане на газовите връзки, подобряване на енергийната ефективност и вътрешното производство на енергия.

По отношение на вътрешното производство на тази етап от ЕК залагат на развитието на възобновяемите източници и не се споменават възможностите за добив на шистов газ.

Какви части от тази стратегия ще претърпят изменение и дали ще бъдат включени нови точки ще стане ясно след заседанието на лидерите на ЕС, насрочено на 26 и 27 юни.

Още по темата
Денят на енергийната зависимост на Европа настъпва все по-рано
Европа е силно зависима от доставките на енергийни източници, коментира председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу при представянето на новата стратегия. По изчисления на ЕК през 2013 година страните от ЕС са отделяли по общо над 1 млрд. евро дневно за внос на енергийни суровини.

„С оглед на това, че общата зависимост към вноса на енергия е над 50%, ние трябва да предприемем допълнителни мерки“, посочи Барозу.

Сред тях е диверсификацията на трасета и източници. През 2013 година 39% от вноса на природен газ (като обем) идва от Русия, 33% – от Норвегия и 22% – от страни от Северна Африка (Алжир и Либия), се посочва в стратегията. Препоръката в това отношение е да се запазят отношенията с надеждните партньори, но и да се потърсят нови страни за доставки.

Възможностите, например, са регионът на Каспийско море, което ще наложи удължаване на Южния газов коридор. Възможност за разнообразяване на доставките е и втечненият природен газ, като препоръките на ЕК са да се потърсят новите източници от Северна Америка, Катар, Австралия или Нигерия.

Във връзка с доставките на природен газ трябва да бъдат довършени илипсващите инфраструктурни връзки, които са от ключово значение при прекъсване на доставките в някоя от точките на достъп. Сред краткосрочните приоритети е и връзката Комотини – Стара Загора, която трябва да даде достъп на България до газ от находището „Шах Дениз“II.Връзката трябва да бъде реализирана до 2016 година. Във фокуса на Брюксел попада и проектът за връзка между България и Сърбия.

Вътрешното производство на енергия не бива да се подценява. Страните от Европейския съюз като цяло са бедни на енергийни ресурси. Затова като възможност за диверсификация от ЕК посочват възобновяемите източници и ядрената енергетика като варианти за заместване на производството на енергия от изкопаеми горива.

Увеличеното производство на електричество от ВЕИ-мощности например пести 30 млрд. евро годишно разходи за внос на изкопаеми горива, изчислява ЕК. Секторът крие голям потенциал, особено ако възобновяеми източници (термални извор, например) започнат да се използват за отопление. Това ще намали потреблението на природен газ, особено в Западна Европа, където суровината масово се използва за отопление.

Така възобновяемите източници са една добра възможност за намаляване на зависимостта от вноса на енергийни ресурси, макар и цената на енергията на този етап все още да е висока. От ЕК обаче изразяват своята увереност, че технологичните разходи в сектора ще намаляват и производителите ще стават все по-конкурентоспособни.

Енергийни иновациисъщо ще помогнат за намаляване на зависимостта в енергийната сфера. Те ще подобрят енергийната ефективност и така ще изпълнят една от мерките, заложени от ЕК – намаляване на консумацията на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *