ЕК завежда дело срещу България за боклука

Европейската комисия (ЕК) завежда дело срещу България заради неспазване на Директивата за отпадъците, която задължава държавите членки да създадат интегрирана и адекватна мрежа от инсталации за обезвреждане на отпадъците. Това е потвърдено от ЕК в отговор на парламентарния въпрос на евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Илияна Йотова.
Отговорът на комисията бе разпространен от пресцентъра на Йотова вчера.
В началото на декември миналата година Илияна Йотова попита ЕК защо наказва страната, след като от Столична община уверяват, че са уведомили европейските институции за предприетите мерки по отношение на отпадъците.
В отговора си ЕК подчертава, че въпреки информацията и уверенията от страна на общината за предприети стъпки, нарушенията не са преустановени и като пример се посочват тоновете отпадъци под формата на бали.
Като допълнителен мотив ЕК посочва сметището в Суходол, което е с изчерпан капацитет и липсата на други съоръжения за преработка на отпадъци. Заключението на европейските експерти е, че предложените мерки са недостатъчни, а сроковете за тяхното изпълнение са изтекли отдавна.
Затова България ще понесе съответните санкции след решението на Европейския съд в Люксембург. ЕК очаква България да представи необходимата инфраструктура в най-кратки срокове и да гарантира, че те ще отговорят на изискванията на европейското законодателство.
За съжаление евродепутати като Илияна Йотова само петнят името на България, коментира вчера премиерът Бойко Борисов.
Депутатът от БСП Петър Курумбашев заяви вчера пред bTV, че ще пита министъра на екологията за проблема сотпадъците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *