ЕК заделя 267 млн. евро за нови еко проекти

Те ще бъдат финансирани по програмата LIFE+ (Европейския фонд за околната среда), съобщава Technews.bg. Предложения се приемат по трите съставни части на програмата: природа и биоразнообразие, политика и управление в областта на околната среда, както и информация и комуникация. На разположение са общо 267 милиона евро за съфинансиране по споразумения за отпускане на безвъзмездни средства. Поканата е валидна до 15 юли 2011 г.
Програмата LIFE+ се състои от следните три части:
„Природа и биологично разнообразие“, с която се цели подобряване на природозащитния статус на застрашени видове и местообитания. Проектите по тази част допринасят за изпълнение на директивите за птиците и местообитанията, за изграждането на мрежата „Натура 2000“ и за постигането на целта на ЕС да се спре процесът на обедняване на биоразнообразието. Размерът на съфинансирането е обикновено 50%, но за приоритетни биологични видове и местообитания може да достигне максимум 75%;
„Политика и управление в областта на околната среда“, проектите по която са пилотни или новаторски и допринасят за разработване на политически концепции, технологии, методи и инструменти в множество области, включително въздух, води, отпадъци, климат, почви и селско стопанство. По тази част на LIFE+ се подпомагат и проекти, целящи по-добро прилагане на екологичното законодателство на ЕС, изграждане на база от знания в областта на управлението на околната среда и разработване на информационни източници за околната среда чрез системи за мониторинг. Проектите могат да получат съфинансиране в размер до 50%;
„Информация и комуникация“, проектите по която се отнасят до кампании за съобщаване и разясняване с цел привличане на общественото внимание към проблемите на опазването на околната среда, природата или биоразнообразието; включени са и проекти във връзка с предотвратяване на горски пожари (повишаване на информираността, специализирано обучение).
Подробна информация за условията за участие е на разположение е достъпна на страницата за LIFE+ в сайта на Европейската комисия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *