ЕК започва разследване срещу Германия

Европейската комисия ще започне на търговския излишък на Германия, за който има съмнения, че е небалансиран, съобщи Жозе Мануел Барозу.

„Германия постига значителен търговски излишък, който трябва да бъде разследван“, каза председателят на ЕК.

Процедурата за небалансирана търговия в рамките на общността ще бъде стартирана срещу още 15 държави членки, сред които и Франция, в рамките на новите правомощия на ЕК в областта на макроикономическите дисбаланси.

Съмненията за Франция са, че има твърде голям търговски дефицит, който влияе негативно на общия европейски пазар.

За Германия ЕК иска да установи какво „може да направи в повече, за да помогне за връщането на равновесието в европейската икономика. Поради това поискахме от нея да подкрепи вътрешното си търсене“, заяви Барозу.

Германия редовно е критикувана заради зависимостта си от износа и слабото вътрешно търсене, което се отразява ограничава експорта на страни като Франция и Италия.

В самата Европейска комисия има разногласие по проблема. Германия е „двигателят на растежа в Европа“, припомни еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, който присъства на пресконференцията на Барозу.

Брюксел не критикува германската икономическа политика и нейната конкурентноспособност, каза още той и допълни, че разследването ще бъде извършено „с чисто сърце и без предварителни нагласи“.

Но „устойчивият търговски излишък означава, че Германия инвестира много в чужбина“, извън еврозоната, подчерта Рен. През септември положителният баланс в германската търговия достигна рекордните 18.8 млрд. евро, като страната го поддържа на нива над 6% от брутния вътрешен продукт от 2007 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *