ЕК може да задейства наказателна процедура срещу България заради КТБ

Финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността Европейската комисия (ЕК) да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).

В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

В писмен отговор служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложителите до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъответствие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Според европейското право се изисква изплащането на гарантираните депозити да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Порожанов съобщи, че в министерството няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ. Във ведомството обаче имало много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка, такива имало изпратени и в Европейската комисия.

Той все пак успокои, че дори да бъде задействана процедура, ще има срокове за отстраняване на несъответствията.

Порожанов каза още, че позицията на Министерството на финансите е, че трябва да се подходи отговорно към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на банката, което би било направено. Кабинетът е в очакване да бъде проведена среща по инициатива на EPIC, представляващ основните акционери, с правителството и БНБ.

Министърът уточни, че в МФ има екип в готовност да изрази становище по предложенията, които биха постъпили от акционерите.

Порожанов каза, че около 10 общини са поискали безлихвени кредити от държавата, защото парите им са блокирани в поставената под особен надзор банка. Сред тях са Сливен, Симитли, Гоце Делчев. Министърът уточни, че ще се предоставят крайно необходими средства за финансиране на определени дейности или проекти по оперативните програми в ход на изпълнение. Общата одобрена сума към момента е около 39 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *