ЕК настоява за твърдо спазване на 3% бюджетен дефицит

Европейската комисия оказва натиск върху Франция, Германия, Испания и още няколко страни от Евросъюза да намалят бюджетния си дефицит до изискванитеот пакта за стабилност 3% от брутния вътрешен продукт.
Дефицитът във френския бюджет е вече 8,5%, а до година обслужването на държавния дълг в тази страна ще надрасне разходите за образование.
Франция обещава да сведе дефицита в рамките на общите норми до 2014 година, но Еврокомисията настоява това да стане още през 2013-та. По-голям срок – до 2015 година, ще бъде предоставен на Великобритания.
Същевременно стана известно също, че Европейската комисия е започнала процедури за възстановяване на 2 милиарда и 900 милиона евро, неправилно изплатени на страни от Евросъюза. По-голямата част от средствата са били изплатени по кохезионната политика на Съюза, информира БНР.
В периода от 2000 до 2006 година Комисията е похарчила неправомерно 2 милиарда и 700 милиона евро за подпомагане на бедните райони в Евросъюза, обяви Сметната палата в Брюксел. Все пак счетоводството е надеждно и не може да става дума за злоупотреби, а за грешки, дължащи се на сложните правила, каза председателят на Сметната палата Витор Калдейра.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *