ЕК ни критикува остро за събираемостта на приходите

Според социалистите това са най-критичните препоръки, които България е получавала. Те посочиха, че пазарът на труда е основният провал на правителството на ГЕРБ, а бедността е основната заплаха за обществото. Затова социалистите настояват по време на разискванията управляващите да кажат какви конкретни мерки ще вземат за подобряване на жизнения стандарт на хората.
Бившият финансов министър Пламен Орешарски заяви, че за първи път откакто страната ни е член на Европейския съюз по толкова остър начин е подчертана лошата събираемост на приходите. Той изтъкна, че никога досега България не е получавала такава оценка, а напротив, в началните периоди след присъединяването ни е имало комплименти и дори сме били на челните места по събираемост на ДДС. Имало е добри отзиви за административната реформи и по думите на Орешарски страната ни дори е била сочена за пример при консолидация на приходните агенции и за резултатите, които те постигат. „Сега това е миналото и фигурира остра критика за ниска събираемост, разширен сив сектор и обърнете внимание високи административни разходи по събирането на приходите, в това число много време, което бизнесът губи по плащане на данъци. Изводите: разбира се, че всички от хан Аспарух насам имат вина за сегашното състояние“, каза Орешарски.
Той посочи, че по отношение на усвояването на европейските фондове в средата на 2009 година страната ни е заемала между 12 и 14 място от 27 страни, а при усвояването на средства от Кохезионния фонд, който съдържа 15 страни, България е заемала 6-12 място, докато по думите му днес е твърдо на предпоследно и последно място по усвояване на фондовете. „Това мисля, че не е заслуга на хан Аспарух“, лаконично заключи Пламен Орешарски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *