ЕК ни размаха пръст

Със Закона за приватизация и следприватизационен контрол у нас се въвеждат специални права за държавата, които биха могли да ограничат свободното движение на капитали, смятат от ЕК.
По силата на този закон, дори когато само един от акционерите на дружеството наруши своите задължения, произтичащи от приватизационен договор, тези специални права позволяват на държавата да налага ипотеки и други обезпечителни мерки не само върху собствеността на този акционер, но и върху собствеността на приватизираното дружество.
Ако България не премахне тези специални права, това може да е препятствие за вече направените в страната инвестиции на ЕС и да разубеди нови инвеститори в бъдеще, считат от комисията.
Тъй като България все още не е отменила тези ограничения, под формата на мотивирано становище ЕК отправя искане към България да предприеме действия, за да се съобрази изцяло с правилата на ЕС.
Ако в рамките на два месеца българските органи не дадат задоволителен отговор, комисията може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *