ЕК няма да ни налага санкции?

Европейската комисия (ЕК) вероятно няма да поиска санкции срещу България и Румъния в предстоящия доклад, въпреки че тези две страни, приети в ЕС на 1 януари, трябва да положат големи усилия в борбата с корупцията, заяви пред АФП европейски дипломат.

Ще минат години, докато съдебните системи на България и Румъния достигнат равнището, изисквано от Европейския съюз, особено в България, където корупцията и организираната престъпност са значителен проблем, предаде ДПА, цитирайки мониторинговия доклад на Европейската комисия, който ще бъде публикуван в сряда.

Двете страни трябва да продължат реформите в съдебната система и да засилят борбата с корупцията и организираната престъпност, посочва ЕК.

Дипломати от ЕС уточниха, че не се препоръчва задействане на предпазни клаузи. В доклада се казва, че има подобрения в съдебните системи на двете страни, но те не са достатъчни.

Българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви, че очаква докладът на ЕК за България да бъде обективен. Очаквам това, което сме свършили, да бъде отчетено, а за това което предстои да се свърши, ще работим в бъдеще, каза той след среща с председателя на баварския Ландтаг Алоис Глюк.

„Докладът ще покаже, че България и Румъния са отбелязали напредък в някои сфери, но все още трябва да положат значителни усилия, най-вече в борбата с корупцията“, разкрива неназованият дипломат за АФП.

Въпреки всичко, мнението на Комисията е, че „на този етап все още не разполага с достатъчно основания“, за да поиска задействането или не на предпазните клаузи срещу двете новоприсъединили се към ЕС страни.

АФП припомня, че въпреки присъединяването им към ЕС на 1 януари тази година, България и Румъния остават под стриктно наблюдение в редица сфери, в които съществуват пропуски: съдебна система, управление на европейските фондове, хранителна сигурност (за двете), въздушна сигурност (в частност за България). Този контрол би могъл да доведе до санкции, като например непризнаване на решенията на българските и румънските съдилища от останалите страни-членки на ЕС или намаляване на някои от европейските помощи, основно за земеделие.

ЕК си запазва правото да задейства предпазните клаузи в бъдеще. Преглед на напредъка на двете страни, приети в ЕС на 1 януари 2007 г., се прави на всеки шест месеца.

В сряда сутринта еврокомисарите ще обсъдят доклада за България и за Румъния и е възможно в последния момент да нанесат малки корекции, но без те да нарушат общия баланс и тон на документите.

Очаква се румънският и българският еврокомисар Меглена Кунева и Виктор Орбан, подкрепени от комисаря по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини, да изразят недоволство от остротата на критиките и да се опитат да повлияят на колегите си, за да бъдат смекчени поне някои от заключенията.

При неформалните обсъждания, които течаха и във вторник, обаче останалите комисари са показали, че са съгласни с изводите на документа и са застъпили позицията, че отношението към София и Букурещ трябва да остане твърдо.

При сравнението на докладите за България и Румъния се вижда, че макар Брюксел да не пести критиките си и към Букурещ, все пак оценява постигнатия там напредък като по-задоволителен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *