ЕК обяви каталунския референдум за незаконен

Европейската комисия (ЕК) обяви, че проведеният в Каталуния референдум за независимост е незаконен според испанското право, пише Independent. Комисията определи вота, по време на който полицията би гласоподаватели и затваряше изборни секции, като въпрос от вътрешната политика на Испания и заяви, че няма да се вслуша в призивите да се намеси.

„Това е вътрешен въпрос за Испания, който трябва да бъде разгледан в съответствие с конституционния ред на Испания”, обясни един от говорителите на ЕК. „Ако беше организиран референдум в съответствие с испанската конституция, това щеше да означава, че напускащата територия щеше да се окаже извън Европейския съюз (ЕС)”, добави той.

ЕК, която е изпълнителният орган на ЕС, призова всички страни да „се придвижат много бързо от конфронтация към диалог”.

По отношение на призива на каталунския премиер Карлес Пучдемон ЕС да не отвръща поглед от полицейското насилие срещу гласоподаватели в изявението на ЕК пише: „насилието никога не може да бъде инструмент в политиката”, както и: „Вярваме на ръководството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява този труден процес при пълно зачитане на испанската конституция и на основните граждански права, залегнали в нея”, информира economic.bg.

Референдумът от неделя няма законен статут, след като беше блокиран от правителството и Конституционния съд в Мадрид, тъй като е в разрез с конституцията на Испания от 1978 г. Тя гласи, че Испания не може да бъде разделена. Освен това почти няма знаци за подкрепа за независимост на Каталуния от страна на други части на Испания.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *