ЕК одобри рефинансирането на втората най-голяма банка в Германия

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Европейската комисия одобри в съответствие с правилата за държавните помощи на ЕС, 650 млн. евро рекапитализация, предоставени от Германия във връзка с преструктурирането на Sparkasse KölnBonn. Според плана за преструктуриране, банката ще се съсредоточи върху предоставянето на традиционните банкови услуги за потребителите и за малките и средни предприятия. Комисията стигна до заключението, че плана за преструктуриране на Sparkasse KölnBonn е необходим за възстановяване на жизнеспособността на банката.

Заместник-председателят Хоакин Алмуния, която отговаря за политиката на конкуренция, каза: „Sparkasse KölnBonn е разработила задълбочен план за преструктуриране, включващ промени в корпоративното управление, които следва да гарантират, че грешките от миналото няма да се повторят.“
Sparkasse KölnBonn е втората по големина спестовна банка в Германия с баланс от 30 милиарда евро. Тя обслужва дребни и корпоративни клиенти. В района на Кьолн-Бон, където се намира седалището й, тя е активна и в финансирането на проекти и капиталови пазари, както и в други финансови дейности, като управление на активи.
В резултат на финансовата криза, Sparkasse KölnBonn беше рефинансирана с общо 650 млн. евро, чрез издаване на сертификати за участие и така наречените дялове „тихо участие“, чрез които инвеститорите получават възнаграждение, но нямат право на глас. Купонът за издаване на сертификати за участие е 8%. Възнаграждението на безгласните е 12-месечния Euribor (лихвения процент, на които банките в ЕС си отпускат кредити една на друга) плюс 7,25%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *