ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Eропейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. . Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията

На 29 юни българското правителство е поискало одобрение да бъде предоставена кредитна линия с държавни пари за банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел . Подобни мерки задължително се съгласуват с европейските институции, тъй като биха могли да облагодетелстват дадени пазарни участници за сметка на други.

„ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС“, посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *