ЕК поема 85% от разходите заради мигранти

Брюксел, кор. на БТА Николай Желязков

Европейската комисия реши, че ще покрива 85 процента от транспортните разходи, свързани с действието на механизма на ЕС за гражданска защита, задействан заради кризата с мигрантите. Досега комисията поемаше 55 на сто от тези разходи.

Отбелязва се, че механизмът бе задействан от Сърбия, Словения и Хърватия. Чрез механизма държавите, които са поискали помощ, получават оборудване и средства за подслоняване, осигурени от други европейски страни.

Комисията съобщи също, че в резултат от срещата за Западните Балкани в неделя вече всички 28 държави в ЕС са определили звената за контакт по въпросите на миграцията. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също е определил свой представител по този въпрос.

По-късно тази седмица ще се състои първата видеоконферентна връзка на националните представители за миграционната криза. Комисията съобщава, че България ще бъде представлявана от Петя Първанова, съветник на министъра на вътрешните работи.

Повече от 700 000 бежанци и имигранти са достигнали до средиземноморските брегове на Европа от началото на годината до сега, съобщи агенцията за бежанците на ООН, цитирана от АФП. От тях близо 562 355 души са пристигнали на бреговете на гръцките острови, докато 140 000 са дошли в Италия. Като се смятат и пристигналите в други държави общият им брой достига до 705 200 души. От тях деца са 20%. От началото на годината 3210 души са или изчезнали, или загинали по време на пътуването през Средиземно море. Повече от половината от мигрантите са сирийци, 18% са от Афганистан и 6% от Ирак. В същото време Международната организация по миграцията (МОМ) съобщи, че бежанската вълна няма признаци за намаляване. Според тях само в събота в Гърция са дошли 5239 души, а в неделя – 4199. „Заради лошото време и бурното море, екипът на МОМ съобщава, че проследяването на мигрантски лодки става все по-трудно“, се казва още в съобщение на организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *