ЕК пристъпи към практическа реализация на плана „Юнкер“

Днес, само 50 дни след обявяването на амбициозния си План за инвестиции за Европа за насърчаване на създаването на работни места и постигането на растеж, Европейската комисия прие законодателно предложение за Европейския фонд за стратегически инвестиции Той ще бъде създаден в тясно сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Фондът е в основата на инвестиционната офанзива на председателя Юнкер, чрез която ще се мобилизират поне 315 милиарда евро в частни и публични инвестиции в целия Европейски съюз. Чрез него ще се подпомогнат стратегически инвестиции, като широколентовите и енергийните мрежи, и ще бъдат подкрепени по-малките предприятия, които имат до 3000 работници.

Предложението също така предвижда създаването на Европейски консултантски център по въпросите на инвестициите, който да оказва помощ за идентифицирането, подготовката и разработването на проектите в Съюза. Накрая, за подобряването на знанията на инвеститорите относно съществуващите и бъдещите проекти ще допринесе европейски механизъм за утвърждаване на инвестиционни проекти.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви:

„Комисията държи надумата си. С днешното предложение за Европейски фонд за стратегически инвестиции ниеизпълняваме заедно с партньорите си от ЕИБ обещанието, дадено през ноември в пленарната зала на Европейския парламент. Предприемаме важна стъпка към създаването наново на работни места за европейците и за рестартиране на икономиката на Съюза. Сега разчитаме наполитическото ръководство на съзаконодателите – Европейския парламент и Съвета – за да може предложението да бъде прието в кратки срокове, така че фондът да започне да действа от месец юни и да се даде ход на нови инвестиции. Точно такива са очакванията на европейските граждани и нямаме време за губене.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *