ЕК: Прогонвайте мигранти без право на престой!

Държавите от ЕС са длъжни да прогонват мигрантите, които нямат правото на престой в Общността. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от БТА. Тя поясни, че задачата на националните власти в ЕС е да определят кой има право на престой. Броят на експулсираните досега е недостатъчен, посочи Берто. Говорителят добави, че ЕК не разполага с ясна оценка на икономическото влияние от връщането на някои от границите в Шенген. По нейните думи съществуват проучвания, според които възобновяването на граничните проверки препятства търговията. Берто посочи, че ЕК с вчерашните си решения не замразява членството на Гърция в Шенген, както и че засега разтрогването на Шенгенското споразумение не е предвидено в действащото законодателство.

Парламентът на Дания прие ново имиграционно законодателство, предаде ITV. Новите законодателни промени предвиждат конфискуване ценностите на мигрантите и с тях да се покриват разходите по престоя им, както и отлагане събирането на получилите разрешение да се съберат семейства за три години. Мерките бяха приети с преобладаващо мнозинство. Преди гласуването в Дания законопроектът е бил обсъден от евродепутатите в Комисията за граждански свободи с външния министър на Дания Кристиан Йенсен и министъра на имиграцията, интеграцията и настаняването Ингер Щойберг, предаде електронното издание Wired Gov.

На бежанците, които желаят да останат в Австрия, ще се издава лична карта, валидна за три години, а след този период, имигрантите или ще трябва да обосноват необходимостта от удължаване на престоя им или да напуснат страната. Това решение беше прието във вторник от Съвета на министрите на Австрия, предаде РИА Новости.
Проектът е наречен „временно убежище“ и беше обсъден в рамките на мерките, които австрийските власти са решили да предприемат, за да се намали броят на бежанците в страната. Според плановете на ръководството, Австрия трябва да се върне към средната цифра от 30 хиляди бежанци за година, в сравнение с миналата година, когато са пристигнали повече от 90 хиляди мигранти.
Новите мерки ще се прилагат по отношение на всички бежанци, които са подали заявление от 15 ноември миналата година.

Германското правителство одобри проектозакон, позволяващ експулсирането на чужденци, които са осъдени на затвор за престъпление, дори присъдата да е само условна, предаде AFP. „Проектозаконът предвижда чуждестранните престъпнци да бъдат връщани в родината си, щом са осъдени на затвор, дори и тази присъда да е условна“, се казва в съобщение на правителството след заседание на министрите.
Престъпленията, за които се предвижда експулсиране, са нападение срещу човек, сексуално посегателство, нападение срещу полицаи, както и рецидив на кражба. Така, при осъждане човек, който има статут на бежанец, може да бъде лишен от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *