ЕК публикува секретния списък със забранени за качване на борда на самолет вещи

Европейската комисия ще оповести официално списъка с вещи, които не могат да бъдат внасяни като личен багаж на борда на самолет, предаде EUbusiness.com. Това ще стане преди Европейския съд да се произнесе по въпроса след жалба на Елинор Шарпстън, един от генералните адвокати на съда .
Според комисаря по транспорта Антонио Таяни досега Брюксел не е давал достъп до списъка поради съображения за сигурност. „След пет години, в които не оповестявахме информацията от списъка смятаме, че прозрачността няма да навреди на сигурността“, каза Таяни.
В дългия секретен списък влизат предмети като всички видове огнестрелни оръжия, хладни оръжия, оръжия-играчки, бати за крикет, стикове за голф, скейтборди, въдици, аерозоли и алкохолни напитки, както и определени течности в количество над 100 милилитра.
Въпросът за публикуването на списъка излезе на преден план след случая с германския гражданин Годфрид Хайнрих през 2005 година. Тогава господин Хайнрих е бил свален от борда на самолет във Виена, тъй като е носел със себе си сак с тенис ракети. Офицерите от охраната счели, че ракетите могат да бъдат използвани като оръжие, но не позволили на германския гражданин да види дали те са включени в официален списък със забранени предмети, тъй като той е секретен.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *