ЕК разреши фермери да правят картели за месо и зехтин.

Фермерите в ЕС, включително и българските, ще могат да създават картели и да продават заедно телешко и говеждо месо и зехтин. Това обяви регулаторният орган по конкуренцията в Европейския съюз, цитиран от „Ройтерс“.

Условието обаче е общият пазарен дял на обединените в картели да не надвишава 15% от националния пазар на телешко и говеждо месо и на полски култури, а в пазара на зехтин обединенията не трябва да надвишават 20 на сто.

„Целта е да гарантираме, че европейските земеделски производители могат да работят заедно, за да останат конкурентоспособни и да се възползват от силата си при договаряне на цените с купувачите“, поясни европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. Новите правила са изготвени след консултации, проведени от януари до май тази година

Освен общи продажби, обединените групи от фермери, ще трябва да осигуряват още и съоръжения за съхранение, транспорт и разпространение на продукцията си, добавиха от антимонополният орган на ЕК. Европейската комисия обяви още, че новите правила ще подкрепят конкурентоспособността на земеделските производители в земеделския сектор, който е на стойност, над 80 млрд. евро годишно в Европа.

Решенията на Брюксел са очаквани, тъй като по програмите за развитие на селските райони се субсидират с европари групи на производители, които заедно да реализират продукцията си на пазара. Български производители също ще участват по схемата, която предстои да стартира догодина.

От новоприетите норми всъщност става ясно, че общият им пазарен дял не бива да надскача 20%. Решението за пазара на зехтин също е очаквано.

Тази година Гърция прибира една от най-лошите реколти, а в предходната година маслиновите гори в Италия бяха съсипани. Бактерията Xylella fastidiosa унищожи 800 хил. дървета в Саленто, разположен в южната част на област Пулия. Борбата със заболяването коства на производителите над 250 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *