ЕК разследва Лондон за студентските заеми за българи

Защо Лондон спря заемите за издръжка на български и румънски студенти? Това ще разследва еврокомисарят по образование, култура, многоезичие и младежта Андрула Василиу.

Тя обяви решението си в отговор на въпрос, отправен от румънския евродепутат Ренате Вебер, съобщи агенция Медиафакс. В първата фаза на проверката било установено, че приетата в края на миналата година мярка не нарушава правата на гражданите. Тя е „временна и административна с цел да отговори на тревогите от рязко нарастване на броя на молбите за заеми за издръжка“. Василиу уточни, че е било взето решение да започне официално разследване и ще бъдат поискани допълнителни обяснения от британските власти във връзка със ситуацията, пише „Стандарт“.

Румънската евродепутатка Ренате Вебер е адресирала писмото и до комисарите по правосъдие и заетост – Вивиан Рединг и Ласло Андор. Решението на британските власти временно да спрат заемите за издръжка за студенти от страни членки на ЕС беше взето през ноември 2013 година.

Целта беше да бъде проверена легитимността на кредитите. Мярката удари студентите от Румъния и България. Тя засегна учещите както в държавни, така и в частни университети. Заемите, с които българчета и румънчета плащат високите си такси, не са замразени. Мярката е за пари, които се отпускат за издръжка и след това не се връщат. Да кандидатстват за тях имат право само британци и чужденци, които са живели на Острова повече от три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *