ЕК: Реформите трябва да продължат до трайна промяна

Европейската комисия продължава мониторинга върху България и Румъния в правосъдието и вътрешните работи и не налага предпазна клауза на двете страни.

Това стана известно, след като днес бяха разгласени редовните доклади за България и Румъния, подготвени в изпълнение на наложения от Европейската комисия механизъм за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи.
Европейската комисия бе свидетел на нов тласък в усилията на България за подобряване на правосъдната система и борбата с корупцията след доклада си от юли 2008 г., се посочва в заключенията и препоръките на днешния доклад за страната.
Това може да се види през усилията на индивидуалните действащи лица в тези сфери за справяне със структурните проблеми. Те заслужават подкрепа и признание за усилията си. Тези практични стъпки допринасят за увеличаване на ефективността на правосъдието и до засилване на прокуратурата и, в някои случаи, възпрепятстват възможности за корупция.
Направенитестъпки обаче са ограничени до техническо ниво и иматизолирано влияние, се посочва в документа. Докато работата на тези индивидуални лица се приветства, тя не се подкрепя адекватно от широк политически консенсус и убедителна стратегия, която да превърне борбата с организираната престъпност и корупцията в най-голям приоритет, констатира ЕК.
Нужен епо-голям напредък в разследването, съдебното преследване на случаи на корупция и организирана престъпност на високо равнище, за да се осигури трайна промяна в България,се посочва в препоръките на ЕК.
Дълбока реформа в правосъдието не бе започната. Според Комисията, механизмът за сътрудничество и проверка действа като подпомагащ инструмент и трябва да бъде запазен, докато тези реформи не бъдат осъществени. Поради тази причина Европейската комисия ще направи оценка на бъдещия прогрес през лятото на 2010 г.
Докладите са обективни и отчитат ситуацията такава, каквато е. Очакванията ни са новото правителство да отчете констатациите и препоръките в доклада, каза Йоханис Лайтенберг, говорител на ЕК, в отговор на въпрос дали констатациите в доклада са повлияни от идването на власт на ГЕРБ.
Има специфични задачи, които изискват решения. Към България има отправени 21 препоръки, при 16 към Румъния, но не може да се каже коя държава е по-добра, посочи той.
Напредъкът е налице, той трябва да бъде стимулиран, ускорен, подкрепен, има технически подобрения, но има едно пространство, в което се изисква повече политическа воля, за която ние ще настояваме.
Има напредък, има и още много неща, които трябва да бъдат свършени, заключи говорителят на ЕК.
Размисли и страсти около доклада
С този доклад слагаме край на разговора за предпазна клауза – част от голяма стъпка напред, каза министърът по европейските въпроси в оставка Гергана Паси. Важно е да не изпаднем в еуфория, защото критиките в доклада са обосновани, каза министър Паси.
Тя прогнозира, че механизмът за сътрудничество и проверка на напредъка на България в областта на Правосъдието и вътрешните работи може да отпадне лятото на 2010 г.
Категорично определям доклада като солидно доказателство за това, че въведеният преди година нов подход в комуникацията с Брюксел по всички тези въпроси и нов тип координация на по-високо ниво дава резултат и еуспешен, заяви Паси.
Този доклад, както и предишните два, констатира липсата на борбата с корупцията и организираната престъпност, коментира българският евродепутат от партия ГЕРБ Румяна Желева.
Вторият аспект, отразен в доклада според нея, е необходимостта от реформирането на администрацията, която трябва да бъде направена работеща.
Заради липсата на справедливост и усещането на върховенство над закона, правовата държава почти три години след присъединяването ни към ЕС, все още не е факт, коментираЖелева пред агенция Фокус.
Жалко е, че предишното правителство не предприе нищо. Необходими са осъдителни присъди за доказани виновни, смята тя.
Редовният доклад на Европейската комисия показва ясно, че страната ни и европейските ни партньори работим в една и съща посока, осъзнавайки целите, към които се стремим. Всеки следващ доклад е все по-позитивен, се посочва в позиция на евродепутата от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Филиз Хюсменова, изпратена до БТА.
Според Хюсменова в доклада са отчетени всички положителни стъпки на правителството. Като най-важно постижение намирам подобрената комуникация между България и Брюксел, тъй като тя е голяма част от волята ни да се преодоляват проблемите ни, смята Хюсменова.
В доклада има констатации, които се повтарят от предишни доклади. Те се отнасят до ефективното функциониране на съдебната система, борбата с корупцията по високите етажи на властта и престъпността, добавя тя. Брюксел явно ни сочи, че това са задачите, които трябва да бъдат поставени с приоритет в дневния ни ред, смята Хюсменова. Това съвпада и с очакванията в българското общество, се казва в позицията. Освен че докладът е обективен, той е и много по-конкретен, в сравнение с междинния доклад на ЕК, и в този вид по-полезен за България, според Хюсменова.
Критиките в евродоклада ми се струват обективни, коментира по-рано днес „черновата“ председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Ако докладът е своеобразен изпит, нямам високо самочувствие да сме се представили добре, има още много да се работи, добави Пенчев. По думите му критиките към ВСС са оправдани, че няма докрай чувство за обективност, аргументираност и убедителност защо се избира този, а не онзи.
Той посочи, че е съгласен с извода, че липсва политическа воля, защото ако имаше такава, сме щели да сме много по-напред. Въпросът е тази воля дали е нещо абстрактно или сбор от волята на всички, които са по върховете на всички власти, коментира председателят на ВАС.
Пенчев посочи, че се движим напред, но не със скоростта, с която му се иска. Той изрази надежда, че след изборите нещата ще се променят и политическата воля ще стане много по-осезаема.
Не споделям в пълна степен оценката на Европейската комисия в доклада за България, каза председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по-рано днес.
Очевидно трябва да се търси опростяване на процедурата и премахване на формализацията, посочи той. Това е възможност за по-бързо гледане на делата, отбеляза Груев. Според него критиките към ВСС вероятно са провокирани от обществения дебат.
Докладът на Европейската комисия е окуражаващ и оценява постигнатия напредък, коментира пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи в оставка Михаил Миков. Най-главното е, че размахваната предпазна клауза, включително и от опозицията в предишното Народно събрание, вече не съществува като опасност за България, посочи той. Според Миков докладът е обективен и показва постигнато добро равнище на взаимодействие с ЕК.
Докладът изразява ясен напредък в определени ключови области, но за съжаление той е недостатъчен, коментира главният прокурор Борис Велчев преди заседанието по повод доклада на ЕК за правосъдие и вътрешни работи.
Фактът, че в резултат на прилагането на механизма на проверка и сътрудничество през последните 365 дни, ЕК констатира известен напредък в редица ключови области, където до този момент, подобен напредък, не беше констатиран, означава, че този механизъм работи добре, коментира главният прокурор прокурор, в отговор на въпрос, докога ще чакаме следващият доклад да бъде по-добър, и ще търпим критики.
Следващото лято ще бъдат подготвени и представени нови доклади според механизма за сътрудничество, заяви ръководителят на Групата говорители на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер, който разгласи днешните доклади.
Документите бяха изготвени от експерти в службата на генералния секретар на Европейската комисия, на заместник-председателя на комисията Жак Баро, отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността. Съдействие е оказала и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *