ЕК следи изкъсо General Motors Europe

Европейската комисия следи изключително отблизо положението в General Motors Europe, съобщи комисията, след като стана известно, че американската автомобилна компания General Motors е решила да запази миноритарен дял в европейското си подразделение, което бе продадена на канадската компания Magna в съдружие с руската банка Сбербанк.

Европейската комисия отбелязва, че е започнал процес, който трябва да доведе до създаване на нов независим европейски производител на автомобили. Ясно е, че в момента Комисията не е в състояние да коментира подробности по този процес, защото те още не са уточнени. Междувременно председателят на комисията Жозе Мануел Барозу поиска от еврокомисаря за промишлеността и предприятията Гюнтер Ферхойген и за конкуренцията Нели Крус да следят отблизо развитието около General Motors Europe и да осигурят прозрачна информация за всички заинтересовани държави, заяви в говорител на Европейската комисия.

Всички заинтересовани държави трябва да следват неведнъж изразяваното становище на Комисията, че преструктурирането на General Motors Europe трябва да гарантира икономическо здраве и ефективност на компанията в бъдеще. Всяко решение за възможна държавна помощ трябва да съответства напълно на правилата в Европейския съюз и изискванията на вътрешния пазар на съюза. По-конкретно, държавна помощ не може да бъде обвързана с нетърговски условия, касаещи мястото на инвестициите и географското разпределение на мерките за преструктуриране, предупреди говорителят.

Новината за отказването на General Motors от европейския му филиал, основна част от чиито заводи са в Германия, и придобиването му от Magna, предизвика силна тревога в Белгия. Един от заводите на General Motors Europe се намира край фламандския град Антверпен, а в него работят над 2 400 души.

Magna не крие намерението си да затвори този завод, което ще е много тежък удар върху трудовата заетост във Фландрия, вече тежко засегната от финансовата и икономическа криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *